top of page

Tabletnek en Gameboyrug

Wat zitten met een kinderrug doet

Steeds meer kinderen krijgen last van hoofdpijn of pijn aan de nek, schouders en rug. De grootste boosdoeners zijn de tablet en smartphone. Kinderen brengen steeds meer uren per dag zittend door, vaak in een kromgebogen houding. De kinderen zitten veel op school en vaak thuis gaan ze ook op de bank hangen. Daarbij hebben kinderen ook minder lichaamsbeweging

Hoe ontstaan klachten?

Door scheef of onderuit¬gezakt met hun hoofd naar voren gebogen tijdens het schrijven of het gebruik van tablet of smartphone te zitten komt er meer spanning op de nekspieren. Een hoofd wat normaal 5 kilogram weegt, weegt met de kin op de borst wel 27 kilogram. De nekspieren zijn erg kwetsbaar en kunnen dit gewicht niet dragen. Hierdoor ontstaan er lichamelijke klachten, zoals pijn in de nek, schouders, lage rug en hoofdpijn.

 

Ouders geven vaak zelf het verkeerde voorbeeld.

 

Bij de GGD ligt het accent minder op houdingsscreening en meer op leefstijl en geestelijk welzijn.

 

Het gevolg kan zijn:

 

  • Verlies van spierkracht

  • Verkorting van de spieren; doe eens een buktest, kan uw kind met de handen de grond aan tikken voorover gebukt met gestrekte benen?

  • Op den duur verstijving van de rugstand ook doorwerkend in heup en voetstand

  • Vervorming; eerst kraakbeen, dan wervels en ook in de voetstand

  • Verschuiving; bv een scheve rugstand, ook o- benen, of x-stand v.d. heupen.

  • Bovendien verstoren pijnklachten de concentratie van het kind.

 

Er is een relatie tussen een goede houding, goed kunnen bewegen en goed kunnen ontwikkelen van de organen. O.a. voor een goede functie van de ademspier, ruimte voor de longen en meer bewegingsvrijheid voor armen en benen. Bij een goede houding is er weinig druk op de tussenwervelschijven en wervels. Op het einde van de groei horen het ruggenmerg en de zenuwwortels vrijwel spanningsloos in het lichaam te hangen.

Oefentherapie helpt!

Oefentherapeuten zijn gespecialiseerd in het behandelen van dit soort klachten. Tijdens de behandelingen wordt (spelenderwijs) gewerkt aan vermindering van de pijnklachten. Kinderen krijgen stap voor stap de juiste lichaams¬houding aangeleerd. Soms is een verkeerde houding het gevolg van te weinig spierkracht van de rugspieren. In dat geval wordt er getraind middels een paar kleine spier¬versterkende oefeningen. Ook rek- en strekoefeningen, zitadviezen, anders omgaan met het apparaat zelf. Zo is het bijvoorbeeld al goed om ook eens liggend op de buik met de tablet of smartphone te spelen.

Preventieve houdingstraining

Wij helpen uw kind graag als er reeds klachten zijn ontstaan. Voorkomen is echter beter dan genezen. Heeft u het vermoeden dat uw kind een verkeerde houding heeft en u wilt klachten voorkomen voor het te laat is? Met een houdings¬training helpen wij uw kind bewuster te worden van de eigen lichaams¬houding en (spelenderwijs) een gezondere houding aan te nemen in het dagelijkse leven. Neem gerust contact op met ons voor een (vrijblijvende) afspraak.

Geen verwijzing nodig!

Vergoeding door zorgverzekering

Kinderen en jongeren tot 18 jaar krijgen de eerste 18 zittingen oefentherapie volledig vergoed uit de basisverzekering.

bottom of page