Wandelgroep Walk&Talk
Elke maandag van 13.30-14.30
Elke maandag van 13.30 tot 14.30 wandelen we een uurtje gezamenlijk vanaf het gezondheidscentrum in de Molenstraat.
Het uitgangspunt van deze wandelgroep is dat iedereen kan deelnemen.
De groep zal onder begeleiding van een fysiotherapeut zijn, en zolang als we bezig zijn kunt u natuurlijk alles vragen over het bewegingsapparaat!
Na afloop is er de mogelijkheid om nog koffie en thee te drinken, om uit te rusten en na te praten.
Onze wandelgroep Walk&Talk is aangemeld bij Chronisch ZorgNet en Uniek Sporten Brabant.
​
10 voordelen van wandelen:
​
Goed voor je botten
Als je wandelt, gebruik je je spieren, botten en kraakbeen. Je botten bestaan uit cellen die voortdurend worden afgebroken en aangemaakt. Als je te weinig nieuwe botcellen aanmaakt, wordt het bot zwakker en ontstaat er botontkalking (osteoporose). Het vervelende is dat je dit pas merkt als je iets breekt na een val. Door voldoende te wandelen, kun je het proces van botontkalking remmen. Bovendien houd je je kraakbeen stevig.
Versterkt je spieren
Door te wandelen houd je je spieren sterk. Dit geldt ook voor je hart, want dit is ook een spier. Je kunt je beenspieren tijdens het wandelen extra trainen door bijvoorbeeld heuvelop te lopen. Dagelijks minstens een half uur wandelen verlaagt bovendien de bloeddruk en het cholesterolgehalte in het bloed.
Regelmatig wandelen verkleint bovendien de kans op overgewicht, waardoor de kans op hart- en vaatziekten ook flink kleiner wordt. Met één uur per week wandelen verbeter je de conditie van je hart en bloedvaten, wordt je bloedcirculatie gestimuleerd en verminder je de kans op hartproblemen met 50%.
Werkt positief op je longen
Wandelen heeft een positief effect op je longen: hoe meer je wandelt, hoe groter het vermogen van je longen om meer zuurstof op te nemen. Hoe meer zuurstof je opneemt, hoe beter je lichaam functioneert.
Stimuleert je spijsvertering
Dagelijks wandelen stimuleert je stofwisseling en voorkomt obstipatie. Zeker na een zwaardere maaltijd is het goed om een wandeling te maken om je spijsvertering sneller op gang te helpen. Bovendien heeft wandelen een positieve invloed op het voorkomen of verkleinen van de kans op darmkanker. Uiteraard moet je om van wandelen af te vallen ook rekening houden met je energie-inname. Hoeveel calorieën je verbrandt, hangt af van je tempo, de lengte van je wandeling en van je lichaamsgewicht. Gemiddeld verbrand je met een uur wandelen (bij een snelheid van 5 km/uur) ongeveer 300 calorieën.
Verbetert de gezondheid van je hersenen
Bij mensen die hun hele leven lichamelijk (en geestelijk) actief blijven, vermindert de kans op dementie met 20 tot 50 procent. Ook voor wie al aan het dementeren is, is wandelen gezond. Wandelaars zijn opgewekter en hun geheugen functioneert beter.
Werkt rustgevend
Wandelen werkt kalmerend tegen stress en depressieve gevoelens. Wandelen is namelijk een goede manier om je hoofd even leeg te maken en je gedachten op een rijtje te zetten. Ook angstklachten nemen vaak met de helft af door regelmatig te wandelen.
Draagt bij aan een goede nachtrust
Wandelen is goed voor de biologische klok, waardoor je beter in- en doorslaapt. Ook slaap je dieper, waardoor de kwaliteit van de slaap verbetert.
Goed voor je humeur
Wie wandelt, maakt meer dopamine aan. Een stofje dat euforisch kan werken. Het mooie is: hoe vaker je loopt, hoe sneller het effect optreedt. Ook de frisse lucht van de natuur kan positief werken voor je gemoedstoestand én je energielevel.
Het geeft structuur aan de dag
Maak er een vaste gewoonte van om er iedere dag even op uit te gaan. Vooral als je een kantoorbaan hebt of veel thuis zit, is het belangrijk om een wandelritme te behouden.
Je ontmoet anderen
Wandelen kan een manier zijn om nieuwe mensen te ontmoeten, en dat kan voordelen hebben. Alleen al een vriendelijke groet heeft een positieve invloed op je gemoedstoestand. Samen wandelen met een wandelmaatje biedt de mogelijkheid om gesprekken te voeren, gedachten met elkaar uit te wisselen en lastige kwesties in het leven te bespreken.
​
​
​
Heeft u interesse, of wilt u meer weten? Dan kunt u contact opnemen via de mail of ons bellen op 0492-38 12 88. We zijn telefonisch te bereiken op maandag, woensdag en vrijdag tussen 08.30 en 12.30. U kunt natuurlijk altijd de voicemail inspreken en dan bellen wij u zo snel mogelijk terug.
​
Deelname aan de wandelgroep is gratis.