top of page

Dorothée Talsma

Oefentherapeut Cesar

Profielfoto van Dorothée Talsma

Dorothée is op maandag, woensdag, donderdag en vrijdag bij ons in de praktijk aanwezig. 

Ik ben Dorothée Talsma en werk al meer dan 30 jaar met veel plezier als Oefentherapeut Cesar. Sinds februari 2021 werk ik bij Fysio en Zo in Aarle-Rixtel. Daarvóór werkte ik in een particuliere praktijk in Helmond en Mierlo.

 

Al op jonge leeftijd vond ik het fijn om te sporten en te bewegen en ik kan daar ook vandaag nog steeds echt van genieten. Door mijn opleiding kan ik mensen helpen om weer op een gezonde, fijne manier te leren bewegen!

 

Oefentherapie Cesar is een paramedische behandelmethode die ontwikkeld is door Marie Cesar, gericht op behandeling en voorkoming van klachten ten gevolge van een verkeerd houdings- en bewegingspatroon, al dan niet veroorzaakt door een bepaalde lichamelijke afwijking en/of ziekte. Oefentherapie Cesar wordt vergoed vanuit de aanvullende verzekering. Voor een behandeling heeft u geen verwijzing nodig van huisarts of specialist.​

In het dagelijks leven ben je je niet altijd bewust van hoe je beweegt en dingen doet. Veel mensen ervaren pijn, stijfheid of krachtverlies. Een verkeerde manier van ademhalen kan je dagelijks functioneren negatief beïnvloeden. Het is goed om je daar bewust van te zijn of te worden, omdat je zo veel klachten kunt verklaren en kunt verhelpen of kunt leren er beter mee om te gaan. Het is een leerproces, een actieve therapie, die toepasbaar is in je dagelijks leven, op het werk en tijdens het sporten. Ik werk zowel curatief als preventief.

 

Daarnaast heb ik ook een aantal specialisaties:

Slaapoefentherapie

Slecht slapen heeft invloed op hoe u zich overdag voelt en kan lichamelijke en mentale klachten veroorzaken. Een goed slaapgedrag is dus belangrijk. Hoe gaat u er mee om, wat doet u om beter te kunnen slapen, wat zijn uw (pieker)gedachten daarbij? Met slaapoefentherapie krijgt u inzicht in uw slaapprobleem en leert u ook hoe u weer beter kunt leren slapen.

Netwerk Chronische Pijn

Heeft u chronische pijn? Aanhoudende pijn heeft invloed op uw dagelijks functioneren. Ik ben aangesloten bij het Netwerk Chronische Pijn. Dit is een landelijk samenwerkingsverband van oefentherapeuten, waarvan de leden zijn geschoold in de behandeling en begeleiding van mensen met chronische pijn.

Chronische, aanhoudende pijn is complex en er kunnen allerlei factoren zijn die invloed hebben op deze pijn. Met de nieuwste inzichten wordt gekeken hoe het pijnsysteem tot rust kan komen. De patiënten leren zelf invloed uit te oefenen op hun pijn. Iedere patiënt volgt een programma dat is afgestemd op zijn/haar behoeften.

Psychosomatische Oefentherapie

In juni 2022 heb ik de opleiding psychosomatische oefentherapie afgerond. Lichaam en geest zijn één. Pijn heeft invloed op hoe je je voelt, je emoties, wat je denkt en dat kan weer leiden tot een bepaald gedrag (negeren, dingen vermijden). Maar ook omgekeerd kunnen mentale problemen en aanhoudende stress, zorgen voor lichamelijke klachten, zoals hoofdpijn, gespannen spieren, benauwdheid en een angstig gevoel. Vanuit de psychosomatische oefentherapie krijgt u door middel van gesprekken inzicht hierin en leert u omgaan met de dagelijkse problemen die er spelen. Ook leert u met lichaamsgerichte oefeningen weer vertrouwen te krijgen in uw lichaam (adem en ontspanning, krachtoefeningen).  

bottom of page