top of page

Ruitervitaal Coach Traject

Vaak steken ruiters veel tijd, geld en energie in het welzijn van hun paard. Denk hierbij aan een bitfitter, een zadelmaker, de hoefsmid, de paardenfysiotherapeut, de paardenosteopaat, supplementen, beweging, verzorging en kwalitatief goed voer. 

Hiernaast worden er veel trainingsuren aan paardrijlessen besteed. 

Van het paard worden veel prestaties verwacht, een goede fitheid en een verzorgd uiterlijk. 

Om tot een optimale prestatie te komen is het ook belangrijk dat de ruiter fysiek fit is.

Ruitervitaal Coaching kan u hierbij helpen. 

Wat doet een Ruitervitaal Coach?

Een vitale ruiter is fysiek fit. Fysieke fitheid is vast te leggen in een aantal aspecten waaronder voeding, arbeidsrustverhouding, beweging, sport, zelfmanagement en algemene fitheid. 

Een Ruitervitaal Coach (RVC) is een professional met een compleet pakket aan vaardigheden om ruiters op een professionele, persoonlijke en onderbouwde manier te kunnen coachen naast het paard.


Wat houdt een Ruitervitaal Coaching Traject in?

Het traject start met een intake waarvoor u een vragenlijst krijgt toegestuurd. Indien u wenst kan er ook een filmpje meegestuurd worden om te laten zien waar tegenaan gelopen wordt in de ruitersport.(de ruiteranalyse)

Tijdens deze intake wordt samen met u aan de hand van de vragenlijst en eventueel filmpje gekeken waar een hulpvraag ligt. 

Hierna wordt een ruitervitaal test afgenomen, waarbij gekeken wordt naar lichaamssamenstelling, corestabiliteit, balans, spierkracht en uithoudingsvermogen.

Omdat wij ook fysiotherapeut zijn, specialist op het gebied van het bewegingsapparaat, kunnen wij met u bepalen of u hulpvraag bij fysiotherapie of bij coaching hoort. 

Ook bij recidiverende klachten kunnen wij u helpen om te voorkomen dat ze terugkomen.


Per ruiter wordt sportspecifiek gekeken naar klachten, zowel tijdens de intake, de ruiteranalyse als in de ruitervitaal test.

Hierbij wordt onderscheid gemaakt tussen dressuur, eventing en endurance, niveau en ervaring.

Daarnaast kan gekeken worden naar het voedingspatroon en het leren verdelen van activiteiten en rust. 


De Koninklijke Nederlands Hippische Sportfederatie (KNHS) is de laatste jaren steeds meer bezig met het richten op ruitervitaliteit. Hoe vitaler de ruiter, hoe beter de sportprestaties. 

Deze opleiding (Ruitervitaal Coach door OneSwitch) is geaccrediteerd vanuit de KNHS. 


De Ruitervitaal Coach opleiding wordt gegeven door OneSwitch.

De oprichters van OneSwitch zijn Janneke den Otter en Garry Abbas 

In deze opleiding worden instructeurs opgeleid om de ruitervitaliteit te verbeteren door te kijken naar bijvoorbeeld voeding, beweging en doseren van rust. 

Om ruiterfitheid te garanderen is het belangrijk om oefeningen goed aan te leren, een gericht trainingsschema mee te geven aan de ruiter, maar ook om naar het voedingspatroon van de ruiter te kijken. 

Wij kunnen u hierbij helpen en indien nodig ook doorverwijzen naar de (sport)diëtist.  

U kunt bij Fysio&Zo ook terecht voor een fysiotherapeutische behandeling. Deze behandeling kan vergoed worden uit uw aanvullende verzekering. Heeft u klachten aan het bewegingsapparaat? Dan kunnen wij u helpen met een individueel traject of met trainingen in groepsverband.  

bottom of page