top of page

Ruitersport - Individueel

Problemen tijdens het paardrijden?  Regelmatig blessures door het paardrijden? Teveel spierspanning tijdens het paardrijden? 

Moeite met symmetrie? Heb je rugklachten na het paardrijden? Moeite met de draad weer oppakken? Conditie tekort?


Heeft u op dit moment een blessure waardoor u niet kunt paardrijden of ervaart u tijdens of na het paardrijden klachten?  

Dan zou ruiterfysiotherapie u kunnen helpen. 

Ruiterfysiotherapie wordt vergoed vanuit de aanvullende verzekering.


De meeste ruiters zijn buiten hun paard om niet veel bezig met hun eigen fysieke gestel. Dat is best gek, zeker als je ziet hoe veel nadruk er ligt op hoe het zadel ligt, of het paard genoeg buiten komt, of de hoefsmid wel goed genoeg beslaat. 

Naar naar de ruiter wordt minder uitgebreid gekeken. De meeste instructeurs zijn getraind om te kijken naar hoe het paard beweegt, en geven hierop aanwijzingen aan de ruiter. 


Onze collega Sarah Loonen is naast fysiotherapeute zelf ook een enthousiast ruiter. Zij heeft zich na de opleiding fysiotherapie gespecialiseerd in de samenwerking tussen paard en ruiter, gedragsaspecten en nu ook RuiterVitaal Coaching.

Ook onze sportfysiotherapeute Lorraine McNab heeft inmiddels naast haar coachopleiding de opleiding tot RuiterVitaal Coach gehaald, waardoor nu de sportfysiotherapie en RuiterVitaal Coaching met elkaar gecombineerd worden.

Fysiotherapeuten zijn experts in de problemen binnen het bewegingsapparaat. Fysiotherapie is inzetbaar bij bestaande klachten, ter preventie en om meer inzicht te krijgen in het functioneren binnen het bewegen.


Voor een groot aantal sporten is veel onderzoek gedaan naar blessurepreventie en hoe men het beste kan trainen voor een betere prestatie.

Wanneer kracht, mobiliteit, uithoudingsvermogen, coördinatie en uithoudingsvermogen in kaart worden gebracht en getraind worden, worden prestaties beter en neemt de kans op blessures af.

Bij ruiterfysiotherapie wordt naast coaching en de mentale aspecten ingegaan op je balans tijdens het rijden, maar ook op de voorwaarden voor het behouden van je balans, conditie, focus en houding.​

Bij welke klachten kan de ruiterfysiotherapeut je helpen?


De ruiterfysiotherapeut kan helpen bij klachten die te maken hebben met houding en beweging.

Hierbij zijn alle gewrichten betrokken, maar met name de wervelkolom, het bekken en spieren die hier omheen zitten.

Een balans tussen spieren zorgt voor een optimale zithouding en het vragen van activiteit van spieren op het goede moment.

Te veel of te weinig spierspanning kan zorgen voor verminderde symmetrie, minder stabiliteit, een verkeerde houding maar ook overbelasting.


Hierbij wordt niet alleen gekeken naar de ruiter, maar ook naar het paard en de interactie met het paard gekeken.

Hoe stabieler en symmetrischer de combinatie paard en ruiter is hoe minder kans op blessures bij beiden.



bottom of page